Travel

Albania, Makedonia ja Kosovo Pyrkivät

Albania, Kosovo ja Makedonia työskentelevät toistensa kanssa liikenneinfrastruktuuriohjelmissa parantaakseen matkustamista ja kehittääkseen paikallista taloutta. Infrastruktuuri- ja liikenneviranomaiset kokoontuivat viime kuussa Ohridissa ja sopivat aloittavansa moottoritieohjelmien toteuttamisen vuoden 2014 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen näiden kolmen maan yhdistämiseksi. He sopivat myös rautatien rakentamisen lopettamisesta Itä-Länsi-Euroopan liikennealueella nro 8 ja rahtiliikenteen vapauttamisesta.

Raporttien mukaan Albanian liikenne- ja infrastruktuuriministeri Edmond Haxhinasto kertoi, että he alkavat tehostaa kaikkien ohjelmien toteuttamiseen tähtäävää yhteistyöprosessia. Menettely on avoin kaikille alueellisille valtioille, koska ne ovat mukana Euroopan yhdentymisessä. Edmond totesi, että kokouksilla on erityinen alusta ja ne on integroitu ratkaisemaan kaikki nykyiset ongelmat sekä katsomaan tulevaisuuteen.

Albania julisti pääkaupunkiseudun tieinfrastruktuuriohjelmat valtateiden rakentamiseksi helpottaakseen merkittävästi liikennettä Kosovon ja Makedonian kanssa. Toisaalta Makedonian viranomaiset ilmoittivat, että maa alkaisi rakentaa kahta moottoritietä länsiosaan Kosovon ja Albanian viereen ja samalla työstää Kreikkaan johtavan tien viimeistelyä.

Makedonian liikenne- ja viestintäministeri Mile Janakieski ilmoitti jo julistavansa Kicevo Ohridin moottoritien ja sen maailman rakentamista koskevan sopimuksen allekirjoittamisen alkavan tämän vuoden 1. kolmanneksella. Makedonian hallitus pyrkii myös saamaan edullisen rahoituspaketin Gostivar Kicevo -moottoritielle.

Albania ja Serbia aloittavat avoimen yhteistyön

Albania ja Serbia tekevät yhteistyötä kaikilla aloilla alueen vakauden ja myös kahden maan potentiaalin paremman hyödyntämisen vuoksi, sanoi Zeljko Sertic, Serbian kauppakamarin puheenjohtaja sekä Albanian hallituksen edustajat.

Albanian kumppanit korostivat hallituksen temperamenttia toteuttaa yhteisiä suunnitelmia pääasiassa kaupan ja infrastruktuurin alalla sekä työskennellä kaikkien yhteistyön esteiden poistamiseksi.

Viranomaiset sanoivat kokouksessa, että kahden maan tavaravaihdossa on paljon voittoa, joka on nyt vain noin 100 miljoonaa dollaria vuodessa. He myös vahvistivat halunsa järjestää yritysuudistus ensi vuoden keväällä Belgradissa. Siinä albanialaiset ja serbialaiset liikemiehet järjestäisivät myös suoria keskusteluja mahdollisista työpaikoista ja yhteisistä suunnitelmista.

Zeljko Sertic puhui Albanian varapääministerin Niko Peleshin kanssa Albanian pääkaupungissa kahden maan taloudellisen yhteistyön parannuksista. Albanian-vierailullaan Zeljko tapasi myös liikenne- ja infrastruktuuriministeri Edmond Haxhinaston, elinkeino-, kauppa- ja yrittäjyysministeri Arben Ahmetajin sekä Albanian kauppa- ja teollisuuskamarien liiton presidentin Ilir Zhillan.

PKS:n presidentin Albania-vierailu toteutettiin Serbian bisnespääkaupungin edistämiseen tähtäävän toiminnan puitteissa, tiedotteessa kerrotaan. Euroopan unioni ja Albania järjestivät korkean tason keskustelun tiistaina, noin kuukausi ennen kuin päätetään, saako Albania EU-ehdokasaseman vai ei.