Ihon täplät

Ihon täplät

Pigmentaatiolla on kaksi päämuotoa: hyperpigmentaatio ja hypopigmentaatio, joilla molemmilla on useita oireita. Ne ovat molemmat yleisiä ja yleensä vaarattomia.

Hyperpigmentaatio

Hyperpigmentaatiossa ihoalueet muuttuvat tummemmiksi kuin normaali, terve iho. Tämä tummuminen tapahtuu usein, koska siellä on ylimäärä melaniinia, joka muodostaa kerrostumia ihoon. Melaniini on ruskea pigmentti, joka tuottaa normaalin ihonvärimme.

Hypo-pigmentaatio

Hypopigmentaatio johtuu hyperpigmentaation käänteisestä prosessista. Hypopigmentaatio johtuu melaniinin tuotannon vähenemisestä, jolloin ihoalueet muuttuvat vaaleammiksi kuin ympäröivä iho. Jos sinulla on ollut ihotulehdus, rakkula, palovamma tai muu vamma ihossasi, ihosi pigmentti saattaa hävitä vaurioituneelta alueelta. Hyvä uutinen tämäntyyppisestä pigmenttihäviöstä on, että se on usein tilapäistä, mutta pigmentin uudelleenmuodostaminen saattaa kestää kauan.

Pigmentaation yleisiä tyyppejä/syitä tai olosuhteita

Vitiligo

Vitiligo aiheuttaa sileitä, valkoisia läiskiä iholle. Joillakin ihmisillä nämä laastarit voivat näkyä kaikkialla kehossa. Se on autoimmuunisairaus, jossa pigmenttiä tuottavat solut vaurioituvat. Vitiligoon ei ole parannuskeinoa, mutta hoitoja on useita, mukaan lukien kosmeettiset peittelyt, kortikosteroidivoiteet ja valovalohoidot.

Melasma

Melasma on ihosairaus, joka ilmenee ruskeina laikkuina aikuisten kasvoilla. Kasvojen molemmat puolet kärsivät yleensä. Yleisimmät tartuntakohdat ovat posket, nenäselkä, otsa ja ylähuuli.

Melasmaa esiintyy yleensä naisilla, ja ehkäisypillereitä käyttäville naisille kehittyy usein tämän tyyppinen pigmentaatio. Melasman oireet ovat tummia, epäsäännöllisiä laikkuja, joita yleensä löytyy posken yläosassa, nenässä, huulissa, ylähuulessa ja otsassa. Nämä laastarit kehittyvät usein vähitellen ajan myötä. Melasma ei aiheuta muita oireita kuin kosmeettisia värjäytymiä.

Chloasma

Jotkut raskaana olevat naiset tuottavat liikaa melaniinia ja saavat kasvojensa tai vatsansa alueelle kloasman tai “raskauden naamion”. Tämä voi kattaa suhteellisen suuren alueen ja voi pahentua auringolle altistumisen jälkeen.

Auringon vaurioita

Ikäpilkut, joita joskus kutsutaan maksaläiskiksi, ovat pigmentaation muoto. Ne ilmenevät yleensä auringonsäteiden aiheuttaman ihovaurion seurauksena. Näitä kutsutaan usein aurinkolentigineiksi. Pienet, tummat täplät löytyvät yleensä käsistä ja kasvoista, mutta ne voivat vaikuttaa kaikkiin auringolle altistuviin kohtiin.

Auringolle altistuminen ja ympäristötekijät

Auringolle altistuminen ja ympäristötekijät, kuten ilmansaaste ja nauttimamme toksiinit, vapauttavat ihossa vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat soluseiniä ja sidekudosta. Tämä johtaa näkyviin ikääntymisen merkkeihin, joita näemme ihossamme. Iho voi näyttää samealta ja laimealta, pigmentaatiota ja ikääntymispisteitä alkaa ilmestyä ja ryppyjä tulee yleisempiä.

UVA- ja UVB-vauriot

Se, miten ihomme reagoi UVA- ja UVB-vaurioihin, johtuu osittain genetiikasta, mutta siihen vaikuttaa suuresti myös tapa, jolla olemme hoitaneet ihoamme vuosien varrella. Liiallisella auringonotolla tai solariumin käytöllä voi olla dramaattinen vaikutus ikääntymiseen. Ravinnon, aurinkovoiteen ja laadukkaan ihonhoidon puute aiheuttaa ihon ikääntymistä.

pisamia

Pismat ovat yleisiä ja yleensä perinnöllinen ihovirhe. Efelidit (piamiat) ovat ruskettuneita täpliä, joita löytyy iholta, mutta ne voidaan luokitella eräänlaiseksi hyperpigmentaatioksi. Niitä on yleensä useita. Auringolle altistuessa ne tulevat selvemmiksi; siksi talvikuukausina ne ovat usein huomaamattomia. Vaikka pisamiat ovat pääosin hyvänlaatuisia, niitä voidaan nähdä systeemisen sairauden yhteydessä.

PIH tai postinflammatorinen

PIH tai post-inflammatorinen hyperpigmentaatio. Tämän tyyppinen pigmentaatio ilmenee yleensä jonkinlaisen ihovaurion jälkeen. Se voi yleensä ilmaantua aknepisteiden tai muiden ihovaurioiden jälkeen, traumaattisten ihohoitojen, kuten sopimattomien tai liian aggressiivisten lasereiden jälkeen, tai joidenkin ihotuotteiden liiallisen käytön jälkeen.