Kuuluisia vesiputouksia

Noin miljoona ihmistä vieraili Oregonin luonnonkauniissa luonnonpuistoissa, joista useimmat ovat täynnä reheviä ikivihreitä metsiä, ainutlaatuisia kalliomuodostelmia, kiemurtelevia jokia ja viehättäviä vesiputouksia. Monet osavaltion vesiputouksista sijaitsevat suurten jokien, kuten North Umpquan ja varrella, jotka virtaavat länteen Cascadesista Tyynellemerelle, mikä tekee niistä helpommin ulkoilman harrastajien ja valokuvaajien ulottuvilla. Vaikka Oregonissa on satoja vesiputouksia, vain muutamasta niistä on tullut suosittuja matkailukohteita niiden korkeuden, veden virtauksen ja upean luonnon vuoksi.

Multnomah Falls

Multnomah Falls ovat osavaltion suurimmat putoukset, jotka sijaitsevat 30 minuutin päässä Portlandista. kaksikerroksinen jäävesikaskadi laskee jalkoja ylemmällä tasolla ja 69 jalkaa alemmalla – eikä kuivu loppukesällä kuten niin monet muut lännessä. Nimi “Multnomah Falls” on ollut käytössä ainakin vuodesta 1860 lähtien, kun taas ensimmäiset dokumentoidut valkoiset näkivät sen Lewisin ja Clarkin tutkimusmatkalla. Paikallisen tarinan mukaan putoukset luotiin voittamaan nuoren prinsessan sydän, joka halusi piilotetun uimapaikan. Turistit voivat helposti katsella Multnomah Fallsia Benson Staten virkistysalueella Interstate 84:n liittymän 31 edustalla, ja Simon Benson Bridge tarjoaa hyvät valokuvausmahdollisuudet. Pyöreät lemmikkieläimet ovat sallittuja.

Salt Creekin putoukset

Salt Creek Falls on Oregonin toiseksi korkein vesiputous, joka putoaa noin 286 jalkaa laajaan kanjoniin lähellä Willamette Passia. Se on Etelä-Oregonin tehokkain vesiputous, jonka keskimääräinen virtaus on 50 000 gallonaa minuutissa ja saavuttaa huippunsa huhti-elokuussa. Tufts löysivät sen vuonna 1887, ja se nimettiin useiden lähellä olevien lähteiden mukaan, joita paikalliset villieläimet käyttivät suolana. Putousten merkittävä ominaisuus on, miten ne muodostuivat; jääkauden jäätiköiden ja laavavirtausten yhdistelmä loi putouksia ympäröivät pylväsmäiset basalttikanjonin seinät. Monivuotisesti virtaava Salt Creek Falls sijaitsee Highwayn varrella muutaman kilometrin päässä Oakridgesta itään, ja sinne pääsee ympäri vuoden pientä maksua vastaan tai virkistyslipulla.

Watsonin putoukset

Watson Falls on Oregonin kolmanneksi korkein vesiputous, joka putoaa 272 jalkaa basalttijyrkänteen yli sammaleen ja vaahteran peittämiin kiviin. Putouksille pääsee helposti valtatieltä 138 Pohjois-Umpqua-joen altaalta. Watson Falls Trailin suu löytyy parkkipaikalta, ja se kiipeää lyhyttä ja jyrkkää polkua kohti tukikohdan halki kulkevia siltoja. Lisäksi lähellä on kilometriä pitkin kulkeva North Umpqua River Trail, joka tarjoaa lukuisia virkistysmahdollisuuksia, kuten patikointia, retkeilyä, pyöräilyä, kalastusta ja ratsastusta. Vesiputouksen voimakkaimmat virtaukset tapahtuvat maalis-kesäkuussa; kuitenkin loppukesällä, kun virtaus on kevyempi, tuulenpuuskien on tiedetty puhaltavan putoavan veden sivuttain tai jopa suoraan takaisin ylös.

Toketee Falls

Toketee Falls on yksi Oregonin tunnetuimmista pohjoisen Umpqua-joen varrella sijaitsevan ympäröivän basalttirotkon kauneuden ansiosta. “Toketee” on intiaani Chinook-nimi, joka tarkoittaa “siistävää”. Kaksivaiheiset putoukset pudottavat yhteensä jalkoja ylemmässä kerroksessa pieneen uima-altaaseen ja sitten jalat alemmassa kerroksessa alla olevaan laguuniin. Läheinen Toketee-putki ohjaa suuren osan joen vedestä alavirran voimalaitokseen, mikä mahdollistaa putousten virtauksen tasaisesti koko vuoden ajan. Turistit voivat saavuttaa putoukset matkustamalla Crater Lake -kansallispuistoon valtatieltä Forest Roadille. Havaintoalueelle pääsee vaeltamalla noin puolen kilometrin päässä Toketee-järven lähellä sijaitsevalta polunpään parkkipaikalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *