Miksi oppimisesta ei tehdä hauskaa?

Elinikäinen oppiminen on välttämätöntä aikuisten aivoille, ja päätös olla elinikäinen oppija riippuu suuresti lapsuuden koulutuskokemuksista. Opetamme lapsiamme joko halveksimaan oppimista tai rakastamaan oppimista lapsuuden peruskouluvaiheessa. Itse asiassa lapsuuden kokemuksemme muovaavat lähes kaikki osa-alueet kehittymisessämme täysin toimiviksi aikuisiksi. Minulla oli kuudennella luokalla matematiikan opettaja, jota vain ärsytti se, että tein matematiikan päässäni. Muutaman neuvottelun jälkeen hänen ja äitini kanssa hän päätteli, että sillä ei ollut mitään väliä, “tytöt eivät koskaan tule olemaan hyviä matematiikassa”. Sen sijaan, että olisin ottanut sen haasteena, otin sen sydämeeni, ja siitä lähtien minulla on ollut ongelmia matematiikan kanssa. Siksi oppimisen hauskanpito on niin tärkeää lapsillemme.

Jos olet tekniikkataitoinen perhe, sormiesi ulottuvilla oleva digitaalinen aarreaitta saa nuoret varmasti mukaan. Sovelluksia on kaikkeen, matematiikasta maantieteeseen, lukemisesta musiikkiin. Siellä on myös siisti trendi, jossa opetetaan lukemaan pituus- ja leveysaste-ohjeita eri puolilla maata olevien piilopaikkojen “aarteiden” löytämiseksi. Geokätköily levittää aaltoja kaikkialla Yhdysvalloissa ja on hauska tapa opettaa vähän maantiedettä.

Internet on täynnä upeita koulutuskeskeisiä toimintoja, jotka aktivoivat mielet ja aistit niin paljon kuin tietokone mahdollistaa. On olemassa verkkosivustoja, jotka on omistettu tekemään oppimisesta hauskaa, ja niissä on tulostettavia tehtäväarkkeja sekä interaktiivisia oppimishaasteita. Niille, jotka haluavat mieluummin käytännönläheisempiä oppimiskokemuksia, on runsaasti aktiviteetteja melkein jokaisessa Amerikassa. Museot, historialliset seurat, kansalliset monumentit, vuorovesialtaat ja jopa tavallinen luontopolku voivat olla hauskaksi naamioitu koulutuskokemus. Kukapa ei haluaisi lähteä retkille?

Minun suosikkini erittäin hauska tapa oppia jotain uutta on kokeilla kokeita. Yleensä tieteelliseen toimintaan perustuvat kokeet ovat hauska tapa aktivoida ja motivoida lapsiasi oppimaan uusia asioita. Joitakin yksinkertaisia kokeiluja voisivat esimerkiksi pudottaa syöpyneen tai vanhan pennin kolakuppiin nähdäksesi, kuinka kauan sen puhdistaminen kestää. Sekoita vesi, hunaja ja öljy yhdessä purkissa nähdäksesi kuinka ne erottuvat. Aseta esineet ämpäriin makean ja suolaisen veden kanssa testataksesi mikä kelluu missäkin vedessä paremmin.

Eräs hauska kokeilu, jonka vanhin poikani teki ja joka todella hyödytti meitä päivittäistavarakaupan kannalta, oli pussien ja säilytysastioiden testaaminen nähdäkseen, mikä pitää vihannekset ja hedelmät tuoreina pidempään. Haluatko tietää tulokset? Kokeile itse!

Tämän päivän viimeinen tapa tehdä oppimisesta hauskaa on tyydyttää uteliaisuus. Kysy lapseltasi, mitä hän haluaa tietää; vaikka sinulla ei olisi välitöntä vastausta, tämän kysymyksen tutkiminen voi olla yhtä hauskaa kuin mikä tahansa muu oppimispyrkimys. Eräänä päivänä tuuli puhalsi ja nuorin kysyi, mistä se tulee. Olen ensimmäinen, joka myöntää, että minulla ei ollut vastausta, ja meidän piti etsiä se. Me molemmat tiesimme sinä päivänä jotain uutta, ja innokkaana elinikäisenä oppijana se on mahtavaa joka kerta, kun se tapahtuu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *