Opas astronomian kiikarien ymmärtämiseen

Useimmat ihmiset, jotka ovat uusia tähtitieteessä, kiirehtivät melkein aina hankkimaan ensimmäisen kaupasta näkemänsä kaukoputken, eikä kukaan voi syyttää heitä tästä. Suurimman osan ajasta he haluavat saada omakohtaisen kokemuksen upeista kuvista upeista taivaankappaleista, joita he ovat nähneet kirjoissa, TV-dokumenteissa ja aikakauslehdissä. Näillä on yleensä wow-vaikutus useimpiin meistä. Ikävä asia on, että useimmissa tapauksissa he pystyttävät kaukoputken takapihalleen ja katsottuaan kerran yötaivaalle taikaa ei ole siellä ja odotettu hauskanpito päättyy turhautumiseen.

Helpoin vaihtoehto näille ihmisille on sijoittaa rahansa tähtitieteelliseen kiikariin. Tämän etuna on, että se on suhteellisen edullinen, helppokäyttöinen ja tietysti se on erittäin kannettava. Sen lisäksi, että kiikarin suurennus on kiinteä, loput yksityiskohdat voivat toimia hyvin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita taivaankappaleiden havainnoinnista. Tulet ilahduttamaan, että on olemassa zoom-malleja, joissa on säädettävä suurennus, vaikka olet paljon parempi mallien kanssa, joissa on kiinteä tehorajoitus.

Kaikille yksinkertaisesta tähtitiedestä kiinnostuneille kiikarit, jotka suurentavat 8-8-kertaisesti, ovat yksinkertaisesti ihanteellisia Linnunradan skannaamiseen, eri planeettojen paikantamiseen, kirkkaiden komeettojen tarkkailuun ja eri tähtijoukkojen, kuten Hyadejen ja Plejadien, tutkimiseen. Useimmat ihmiset ovat hämmästyneitä ymmärtäessään, kuinka paljon iloa ja hauskuutta liittyy katsomaan jotain niin yleistä kuin kuu. Taivaallisten esineiden lisäksi tähtitieteelliset kiikarit sopivat erinomaisesti myös kaukaisten vuorten ja laaksojen, kraatterien ja muiden fyysisten ominaisuuksien katseluun, koska ne auttavat sinua löytämään erittäin kauniita piirteitä. Hyvä uutinen on, että näkyvimpien ominaisuuksien hallitseminen vie vain muutaman minuutin ja alat nauttia olostasi.

Jos haluat ymmärtää, miten kiikarit toimivat, sinun tarvitsee vain virkistää ajatuksesi kaukoputken toiminnasta. Totuus on, että kiikarin toiminta on täsmälleen sama kuin kaukoputken, koska kiikari on itse asiassa kaksi identtistä kaukoputkea, jotka on liitetty toisiinsa mekaanisesti. Jokaisen kaukoputken etuosassa on linssi, joka tunnetaan objektiivina. Tämän linssin tehtävänä on kerätä valoa katsomastasi kohteesta ennen kuin se saatetaan tarkentamaan okulaariin. Tässä valo muodostuu näkyvän kuvan luomiseksi ennen kuin se suurennetaan niin, että se vie suuren osan verkkokalvostasi. Kiikarin suurennus määräytyy tavallisesti kunkin okulaarin polttovälin mukaan, mutta kiikarien osalta normaalialue on yleensä 5 x 10 x s.

Teleskooppien tuottamat kuvat ovat yleensä ylösalaisin ja ne ovat myös taaksepäin. Tämä ei yleensä ole iso juttu tähtitiedessä eikä se aiheuta haittaa. Syynä tähän on se, että avaruudessa ei ole mitään muuta kuin vasen tai oikea, ylös tai alas. Kuitenkin, kun käytät tähtitieteellisiä kiikareita, sinun tulee tietää, että ne on varustettu prismoiksi kutsutuilla korjaavilla elementeillä, jotka on kiinnitetty okulaarin ja objektiivin väliin, minkä vuoksi voit käyttää niitä mukavasti muihin tarkoituksiin, joissa oikea puoli ylöspäin kuvat ovat välttämättömiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *