Pelon Kliiniset Ilmenemismuodot

Voimakkaasta maanjäristyksestä, hurrikaanista tai katastrofista selvinneiden ihmisten yleistilan analyysistä seuraa pelastustoiminnan suunnittelun ja organisoinnin kannalta tärkeä johtopäätös: valtaosa uhreista äkillisen hengenvaarallisen tilanteen jälkeen, vaikka fyysistä vahinkoa ei olisikaan tapahtunut. tilanteen kehittymisen ensimmäisellä kaudella ovat käytännössä vammaisia psykogeenisten häiriöiden vuoksi.

Näin voidaan ottaa esille kysymys katastrofista selvinneiden ihmisten poistamisesta katastrofialueelta heti tilaisuuden tullen sekä pelastus- ja ensimmäisten ennallistamistöiden suunnittelusta pääosin koskemattomilta alueilta saapuvien ihmisten toimesta. Kokemus kuitenkin osoittaa, että katastrofialueen asiantuntijoiden, erityisesti johtoasemassa olevien, korvaaminen edellyttää yksilöllistä arviota näiden ihmisten tilasta.

Luultavasti useissa tapauksissa asiantuntijoiden ja johtajien vaihtaminen ei ole hyväksyttävää, vaan asianmukaisten aliopiskelijoiden tilapäinen siirtäminen heille. Meidän näkökulmastamme tällainen järjestelmä, jota käytettiin usein sylkeen maanjäristyksen alueella, oikeutti itsensä täysin. Erityinen yleistetty analyysi antaa meille mahdollisuuden jäljittää tiettyä dynamiikkaa yksittäisten psykopatologisten ilmenemismuotojen syntymiselle ja kehittymiselle äärimmäisen tilanteen vaiheesta riippuen.

Välittömästi akuutin altistumisen jälkeen, kun vaaran merkkejä ilmaantuu, ihmiset hämmentyvät, eivät ymmärrä mitä tapahtuu. Tämän lyhyen ajanjakson aikana yksinkertaisella pelkoreaktiolla havaitaan kohtuullista aktiivisuuden kasvua: liikkeet selkenevät, taloudelliset ja lihasvoima kasvaa. Puhehäiriöt rajoittuvat sen tahdin kiihtymiseen, änkytykseen, äänestä tulee kovaa, sointuvaa, tahdon, huomion mobilisoitumista ja idealisointiprosesseja havaitaan. Majesteettisia häiriöitä tänä aikana edustavat ympäristön kiinnittymisen väheneminen, sumeat muistot ympärillä tapahtuvasta, mutta heidän omat toimintansa ja kokemuksensa muistetaan täysin. Tyypillistä on ajan kokemuksen muutos, jonka kulku hidastuu ja akuutin jakson kesto näyttää moninkertaistuvan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *