Sivuraide

Sivuraide

Sivuraide on erittäin tärkeä rooli kodin rakentamisessa jo pelkästään sen vuoksi, että se ei palvele vain koristeellista tarkoitusta, vaan se suojaa vaippaa äärimmäisten ilmasto-olosuhteiden kulumiselta. Sivuraide voidaan valmistaa puusta, metallista, muovista tai komposiittimateriaaleista. Se voidaan kiinnittää suoraan rakennusrakenteeseen tai vaakasuuntaisten lankkujen välikerrokseen, jota kutsutaan vaippaksi.

Asia, josta ei puhuta liian usein, on talon kääre. Tämä on olennainen osa sivuraidetta. Se on päällysteen pohja. Tämä on tämä kerros, johon myös sivuraidemateriaali kiinnitetään. Talokääre määrittelee kaikki synteettiset korvausmateriaalit tervapaperin päällystykseen. Kaikki nämä materiaalit ovat kevyempiä. Talon kääre toimii säänkestävänä esteenä, joka estää sateen pääsyn seinäkokoonpanoon ja päästää vesihöyryä ulos. Jos jommastakummasta suunnasta kosteuden annetaan kerääntyä nastan tai ontelon seinämiin, hometta ja lahoa voi muodostua ja lasikuitu- tai selluloosaeriste menettää R-arvonsa lämpöä johtavan kosteuden vuoksi.

Vinyyliverhous on talon muovinen ulkoverhous, jota käytetään koristeluun ja säänkestävään vaihtoehtona perinteiselle puuverhoukselle tai muille materiaaleille, kuten alumiini- tai kuitusementtiverhoukselle. Vinyylisivuraide on pitkäikäinen, kestävä, edullinen ja helppo huoltaa. Vinyyliä on saatavilla useissa eri rakeissa, paksuuksissa ja väreissä, joten se on käytännöllinen valinta monille kodin omistajille. Vinyylisivuraide kestää useimmat sääolosuhteet ilman huolta vakavista vaurioista. Lisäksi vinyylisivuraide kestää vuosien auringonvaloa haalistumatta. Vinyyliverhoilu on helppo huoltaa. Sivuraidetta ei tarvitse koskaan maalata eikä se koskaan haalistu elementeistä. Keskimääräinen elinajanodote on vuotta.

Eristetty sivuraide on vinyylisivuraide, joka sisältää seinän ulkopinnan taakse sulatetun jäykän vaahtomuovieristeen energiankulutuksen vähentämiseksi, seinäjärjestelmän eristysarvon lisäämiseksi sekä ulkoverkon vakavuuden ja ulkonäön parantamiseksi. Eristetyn sivuraidan väitetty etu on sen kyky estää energian siirtyminen, mikä auttaa ylläpitämään kodin sisälämpötilaa. Asunnonomistajat raportoivat myös, että eristetty sivuraide toimii meluesteenä ulkoiselle äänelle. Eristetty sivuraide tunnetaan paremmasta iskunkestävyydestään verrattuna perinteisiin vinyyliverhouksiin ja kyvystään kestää kovaa tuulta. Jäykkä vaahtopohjainen sivuraide luo suoremmat näkölinjat ja estää lommoja ja taipumista, mikä tekee ulkonäöstä puumaisemman.

Kehittäjät kuvailevat sitä “vihreäksi rakennukseksi”, jonka raportoidut energiansäästöt ovat jopa asunnonomistajat voivat käyttää eristettyä sivuraidetta tehdäkseen kodeista ympäristöystävällisempiä. Eristetyt sivuraidetuotteet ovat tyypillisesti Energy Star -hyväksyttyjä, ja ne on suunniteltu Yhdysvaltain energiaministeriön ja Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston asettamien ympäristöstandardien mukaisesti. Valmistajien mukaan eristetty sivuraide on valmistettu kestämään 50 vuotta tai enemmän.

Kuitusementti (Hardie board) on hiekasta, sementistä ja selluloosakuiduista valmistettu komposiittimateriaali. Ulkonäöltään kuitusementtiverhous koostuu useimmiten päällekkäisistä vaakalaudoista, jotka jäljittelevät puuverhousta, limiölevyä ja vyöruusujäljitelmiä. Kuitusementtiverhoilua ei käytetä vain ulkoverhouksena, vaan sitä voidaan käyttää myös puurakenteiden ja proomulevyjen korvikkeena paloalueilla.

Ulkoverhoustuotteet vaativat hyvin vähän huoltoa asennuksen ja maalauksen jälkeen. Kuitusementtituotteilla on erinomainen iskunkestävyys ja ne ovat palamattomia materiaaleja. Asunnonomistajille, jotka haluavat puisen ulkonäön, mutta eivät halua siihen liittyviä vaivoja ja kustannuksia, kuitusementtisivuraide voi olla tyydyttävä vaihtoehto. Kuitusementtiverhoilu on puuta kestävämpää, se on termiitinkestävää, vettä hylkivää, palamatonta ja sen käyttöikä on 50 vuotta.