Kuinka teknologian kehitys vaikuttaa kaikkeen markkinointiin

Teknologian kehitys on avannut mahtavia mahdollisuuksia markkinoinnille. Mutta samaan aikaan teknologia antaa vastaanottajille entistä parempia työkaluja erityisesti mainonnan kieltäytymiseen, ja kun tekniikka lähestyy meitä, suvaitsevaisuus markkinointia kohtaan, jota pidämme merkityksettömänä tai häiritsevänä, vähenee koko ajan.

Kun vartuin, mainonta oli jotain, mitä näit sanomalehdissä, maalauksissa kaupungissa tai elokuvateatterissa. Ja sitten se tuli postilaatikon kautta ohuista tositeista paksuihin luetteloihin. En muista mitään, mitä olisin kokenut ärsyttävänä tai häiritsevänä. Jos se koski jotain mielenkiintoista tai oli se viihdyttävää, otin sen sydämeeni. Jos kumpikaan ei tehnyt sitä, hylkäsin sen. Muistan jopa, että siellä oli erityisiä tv-ohjelmia, joissa näytettiin mainoksia muista maista, joita me ]nälkäisimme suuremman tv-tarjouksen, he katsovat täysin vapaaehtoisesti. Ja kun vierailin muissa maissa televisio-ohjelmien mainosten kanssa, istuin ja katsoin niitä.

Myöhemmin, 1990-luvulla, muutin maahan tv-mainosten kanssa, ja jonkin ajan kuluttua tein sen kanssa kuten kaikkien muidenkin mainosten kanssa, katsoin, oliko se mielenkiintoista tai hauskaa, tein jotain muuta, tai tsemppasin, jos se ei ollut. Mutta se ei silti tuntunut häiritsevältä tai edes erityisen ärsyttävältä. En muista, että kuulin tuolloin hyvin monien muiden ihmisten ilmaisevan suurta mainosväsymystä. Sama asia kun palasin 90-luvun lopulla, olimme tottuneet siihen ja tsemppaamaan vähän enemmän kuin ennen.

Mainonta lähestyy

Kun aloimme käyttää Internetiä enemmän ja enemmän, mainonta hiipi askeleen lähemmäksi. Ehkä se on vain minä, mutta minulla on läheisempi, henkilökohtaisempi suhde tietokoneeseeni kuin koskaan ollut televisioon, sanomalehteen tai postilaatikkooni. Mutta tietokoneella, varsinkin kun se siirtyy kannettavaan tietokoneeseen, on suurempi rooli elämässämme. Käytämme sitä työhön, viihteeseen, tiedonhakuun, ongelmanratkaisuun, ihmissuhteiden etsimiseen ja ylläpitämiseen ja paljon muuta.

Markkinointi, joka kohdistettiin minulle verkon kautta, tietokoneellani, tuntui yhtäkkiä paljon tunkeilevammalta. Aluksi, koska se pommitti minua ponnahdusikkunoilla, vei surffailuni muihin suuntiin, vaati aikaa ennen kuin sain nähdä mitä todella halusin. Lopulta myös siksi, että se tuntui stalkerilta. Eräänä hetkenä etsin jotain, seuraavalla hetkellä kaikki Facebookissa tai muilla sivustoilla näkemäni mainokset koskivat juuri sitä, mitä etsin. Tai ne kertoivat karkeasti veistetystä segmentaatiosta sen ympärille, mistä Tukholman kantakaupungissa 40-vuotiaan miehen odotettiin olevan kiinnostunut.

Mikään näistä ei ollut uutta, kaikki markkinointi on ollut pitkään segmentointia, riippumatta siitä, onko se tapahtunut sanomalehdissä tai televisiossa tai muuten vain oven sisällä matolla. Mutta verkko ja kuljetus tietokoneelleni ja sosiaalisiin verkkoihini veivät todellisen askeleen rajan yli häiritsevään ja ärsyttävään kohtaan.

Sitten tuli älypuhelin

Vaikka olimme surffaillut ja tehneet muita asioita matkapuhelimillamme ennen iPhonen julkaisua vuonna 2007, se oli ennennäkemätön mullistus. Pikkuhiljaa pystyimme siirtämään yhä enemmän digitaalista elämäämme matkapuhelimeen, ja digitaalisen elämän ja tosielämän rajasta tuli pitkälti ikä- ja asennekysymys. Voit nähdä matkapuhelimen joko taskussa makaavana ja häiritsevänä tai portaalina maailmaan, josta on tulossa yhä enemmän todellinen. Älypuhelimet ovat muuttaneet suhdettamme digitaalisuuteen ja siten myös käyttäytymistämme. Nykyään tarkistamme mobiililaitteen keskimäärin 220 kertaa päivässä ja käytämme yhä enemmän Googlen kutsumilla mikrohetkeillä. Mennyt on vanha surffaus, kun istuimme datan edessä rajoitetun ajan päästäksemme verkkoon. Nyt olemme aina verkossa.

Lähisuhteessa ei ole ihme, että mobiilimarkkinoinnista tulee uusi tallaaminen, askeleen lähemmäs ja siten uhkaavampi. Ei ole ihme, että juuri nyt näemme läpimurron mainosten esto-ohjelmissa tai että juuri mobiililaitteissa niitä esiintyy eniten. Älypuhelimissa markkinointi osuu useaan asiaan kerralla – se tuntuu vieläkin häiritsevämmältä, se tuhoaa käyttäjäkokemuksemme ja syö surffausaikaamme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *