Tietoja Rakentamisesta

Yrityksen toiminta-ajatuksena on luoda uudelleen maassamme menneiden aikojen juomia myöhäisestä rautakaudesta 1900-luvun alkuun. Mainosta pohjoismaisia käsitöitä, kuten keramiikkaa, muinaisia seppiä, koruja, keskiaikaista ruokaa yhteistyössä, joka ulottuu myös maan rajojen ulkopuolelle.

Haluamme edistää pitkään kadotettua olutkulttuuria eli nähdä olut sosiaalisena juomana, ei päihteenä. Pystyä tuomaan luennoilla tietoa muinaisista suomalaisista panimoista, panimosta ja miksi. Mitä raaka-aineita käytettiin? Kuinka vahva olut oli tuolloin? missä joit olutta?

Muutaman vuoden historiallisen aineiston tutkimuksen jälkeen yrityksellä on nykyään sellaista tietämystä, joka mahdollistaa historiallisten panimoiden uudelleen luomisen. Tavoitteenamme on tuottaa vankkaa ja maukasta olutta, vaikka alkoholipitoisuus ei olisi korkeampi kuin esim. 2 %, mikä oli suomalaisessa liesioluessa 1700-luvulla, niin sanotussa arkioluessa. Pääsääntöisesti emme hauduta 4 % vahvempaa olutta ja sitten seuraamme historiallisia lähteitämme. Työskentelemme esimerkiksi keskiaikaisen oluen kanssa, joka tulee olemaan noin 4 % ja on tumma vahva olut, jossa on hieman savuinen maku ja maustettu porsalla.

Valmistamme erilaisia viikinkiajan oluita, jotka ovat humalaa ja mahdollisesti lisättynä muihin olutmausteisiin. Sekä siman toimittaminen, jossa tehdään yhteistyötä virolaisen panimon kanssa. Valmistamme useita Bellmanin 1700-luvulla yleisiä oluita, eli tuplaolut, single-olut, ajut-olut, tallstrunt-olut. Tuomme markkinoille aidon Bellman-oluen, joka tulee nimellä CM Dubbel.

Byggverin tehtävänä on turvata historiallisten suomalaisten panimoiden markkinoinnin aitous. Keskiaikainen oluttölkki mm. älä koskaan ole lager-olutta. Lagerölet tuli Suomeen vasta 1800-luvulla ja on masentavaa, mitä jotkut pelaajat voivat tehdä. Tavoitteenamme on tuoda korjausta ankkalampaan ja tuoda vanhaa hyvää suomalaista fermentoitua olutta uudelleen ravintoloihin. Nimi Builder juontaa juurensa muinaisista ajoista ja on sen jumalan nimi, jota palvottiin panimossa.

Olemme olleet vanhoja lapsuuden ystäviä vuodesta 1960 ja olemme kasvaneet 60-luvun hektisen ja innovatiivisen ajan kanssa. Olemme valituksella eläneet myös keskiolutkieltoajan ja sitä seuranneen yhtenäisyyden, Great vahvan sekä vesistyneen kansanoluen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kansalla ei ole ollut muita viittauksia suomalaiseen olueen kuin täysin hallitseva lager-olutta, joka myös suodatettiin ja pastöroitiin. Vallankumouksellinen läpimurto teki Gamla Stanin tuoreen oluen, joka koettiin todella vanhaksi suomalaiseksi olueksi. Tosin lager-olut, mutta ei suodatettua tai pastöroitua. Helvetti Steinbeck, joka tasoitti tietä pubipanimoille maassamme kiistanalaisilla menetelmillä, perustamisen kauhuksi.

Tiedämme, että Suomessakin on joskus ollut ravintoloissamme tummaa, mehukasta ylikäymistettyä olutta. Olut, jota hallitsevat nykyään englantilaiset ja irlantilaiset pubit ja joka on ainoa vaihtoehto Big strongille. Tämä on johtanut suureen kiinnostukseen suomalaista oluthistoriaa sekä edistyksellistä kotipanimoa kohtaan ja sanomme, että meillä on suunnitelma!

Yleensä sanomme vitsillä, että olemme omistautuneet olutarkeologialle, mutta uskomme, että voimme oikeutetusti kutsua itseämme olutarkeologiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *