Urheilussa Todella

Toimivatko Taikauskot Urheilussa Todella

Mitä urheilussa menestyminen vaatii? Olen puhunut paljon motivaatiosta, itseluottamuksesta, keskittymisestä ja halusta. Kaikki nämä ovat tärkeitä, mutta entä onni? Oletko koskaan miettinyt, miksi urheilijat käyttävät samaa onnenpaitaa kilpailuissa, kuten Tiger Woods pukeutuessaan perinteiseen punaiseen paitaansa sunnuntaina tai urheilijat, jotka syövät täsmälleen saman aterian onnen vuoksi ennen kilpailua? Jotkut joukkueet menevät jopa niin pitkälle, että ne eivät pese pelipaitojaan ennen kuin häviävät pelin.

Taikausko urheilussa perustuu pääosin käsitykseen, että jos toistat tietyn käytöksen, sinulla on onnea. Niin järjettömältä kuin jotkut taikauskot näyttävätkin, ne antavat urheilijoille tunteen olevansa onnellisia, mutta onko taikauskossa muutakin kuin pelkkä onnen tunne? Esimerkiksi jotkut urheilijat ja valmentajat sanoisivat, että taikausko antaa urheilijoille ja joukkueille luottamusta ja uskoa. Voit kuitenkin väittää, että useimmat taikauskot ovat vain hassuja tapoja, joilla ei ole tieteellistä tutkimusta väitteen tueksi, että ne todella toimivat.

Tarkastellaan ensin eroa taikauskon ja esikuvan tai esityksen rutiinin välillä. Esikuvausrutiinit eivät ole sama asia kuin taikausko. Esilaukausrutiinit auttavat urheilijoita valmistautumaan mielekkäällä tavalla motoristen taitojen, kuten koripallon vapaaheiton, suorittamiseen. Esikuvausrutiinia voidaan kutsua monella nimellä. Esilaukaus-, lyönti-, säilytys- ja kilpailua edeltävät rutiinit ovat vain muutamia esimerkkejä esi- tai esilaukausta edeltävistä rutiineista. Golflaukaus, koripallon vapaaheitto, kenttämaali, kenttä, kilpailumotto, sukellus tai mikä tahansa muu urheilutehtävä ovat kaikki esimerkkejä lajikohtaisista tehtävistä.

Valmistelevat käyttäytymiset rutiineissa ovat erinomaisia menetelmiä, jotka auttavat keskittymään yhteen laukaukseen; yksi sävelkorkeus; tai yksi urheilulajikohtainen teko kerrallaan, ja ne ovat erittäin hyödyllisiä työkaluja huomion kiinnittämiseen, kun se on hajamielinen, kuten keskustelin tammikuun uutiskirjeessä. Esiintymistä edeltävä rutiini on henkisten ja fyysisten vaiheiden yhdistäminen, jotka sulautuvat yhdeksi pitkäksi käyttäytymiseksi. Esilaukausrutiini yhdistää fyysiset toiminnot (kuten harjoitusheilahdus) ja erityisiä ajatuksia tai kuvia (laukauksen visualisointi, keskittyminen kohteeseen ja henkiset vihjeet, jotka käynnistävät suorituksen, kuten kuvan kohteen mielessäsi). Suurin osa kaikista korkean tason urheilijoista käyttää esikuvausrutiineja auttaakseen heitä valmistautumaan erilaisiin tehtäviin. Voit nähdä urheilijoiden käyttämät rutiinit missä tahansa koripallo-, baseball- tai jalkapallopelissä. Jalkapallopotkuajat käyttävät hyvin systemaattisia rutiineja juuri ennen kenttämaaliyritystä.

Toisaalta urheilijat käyttävät myös taikauskoa. Taikausko on urheilijan yksittäinen käyttäytyminen, joka perustuu enemmän onneen ja yleistyksiin kuin järkeen. Jopa menestyneimmät urheilijat vannovat käyttämään taikauskoa. Jääkiekkoilija saattaa aina sitoa vasemman luistimen ennen oikeaa ennen peliä. Urheilijat käyttävät taikauskoa, koska heidän mielestään se antaa heille luottamusta. Jos onnenpaita toimii, jotkut urheilijat pitävät sen pelissä ensimmäiseen tappioon asti, kun se menettää taikuutensa. On vaikea kiistää Tiger Woodsin menestystä sunnuntaisin.

Taikausko, toisin kuin rutiinit, ei perustu faktoihin tai syihin. Jos urheilija selittää menestyksensä jonkin johdonmukaisen taikauskoisen rituaalin ansioksi, kuten punaisen paskan pukeminen sunnuntaina tai tietyn ruoan syöminen ennen jokaista peliä, urheilija luulee sen toimivan ja toistaa käyttäytymistään, kunnes hän ajattelee toisin ja hylkää sen. Henkilö uskoo rituaalin tuovan menestystä ja sillä on vaikutusta hänen itseluottamustasoonsa. Entistä baseball-pelaajaa Wade Boggsia kutsuttiin “Chicken Maniksi”, koska hänen piti syödä kanaa ennen jokaista peliä. Ted Williams vietti useita tunteja vuosittain poimimaan täydellisen puukappaleen, josta hän uskoi olevan paras lepakko. Nämä ovat kaikki taikauskoa eivätkä rutiineja.

Joitakin taikauskoita käytetään myös välttämään huonoa onnea. Babe Ruth löi perhosia timantilla, koska hän piti niitä epäonnena. Golfissa pallot, joiden numero on 4 tai suurempi, katsotaan huonoksi onneksi. Numeron 13 käyttämisen voidaan katsoa tuovan huonoa onnea taikauskoisille urheilijoille. Jääkiekossa on huonoa tuuria, että jääkiekkomailat ovat ristissä. Jotkut tennispelaajat sanovat, että älä koskaan palvele pitämään enemmän kuin kaksi palloa kerralla.

Taikausko ei välttämättä ole pahasta. Itse asiassa ne voivat rakentaa luottamusta ja auttaa parantamaan joidenkin urheilijoiden ja joukkueiden moraalia. Meillä on urheilupsykologiassa ja urheilussa sanonta, jos se toimii, käytä sitä. Jos käytät taikauskoa ennen kilpailua, luota siihen, ja se toimii, hyvä käyttää sitä. Kaikki, mikä lisää uskoasi tai uskoasi suorituskykyyn, on bonus. Haluaisin antaa sinulle yhden varoituksen tässä: Älä käytä taikauskoa ainoana syynä menestykseesi ja ajattele, että ne auttavat sinua menestymään riippumatta siitä, kuinka hyvin valmistaudut ennen peliaikaa.

Suositukseni olisi kehittää hyviä henkisiä valmistautumistaitoja, joita voit soveltaa ennen kilpailua, kuten lämmittelyrutiini, henkinen kuva ja pelisuunnitelmien tai strategioiden laatiminen parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Sinun tulisi käyttää todistettuja henkistä valmistautumisstrategioita.