travelling

Uusi Konsulaatti Durresissa

Makedonian uuden konsulaatin Albanian satamakaupungissa Durresissa odotetaan lisäävän makedonialaisten kävijöiden määrää ja kasvavan yrityskiinnostuksen Albanian rannikkoa kohtaan. Tänä vuonna lähes kolmekymmentä tuhatta makedonialaista viettää lomansa Albaniassa.

Balkan Toursin omistaja Petko Kutanoski kertoi, että Durres kiinnostaa tällä hetkellä eniten Makedonian matkailijoita Sarandan ja Valonan lisäksi alhaisten hintojen ja Adrianmeren läheisyyden vuoksi.

Johtavalle sanomalehdelle puhuessaan Kutanoski kertoi, että makedonialaisia vieraita kohdellaan todella hyvin, eikä heillä ole ollut ongelmia. Uusi konsulaatti voi tarjota entistä suurempaa turvallisuuden tunnetta. Useat makedonialaiset eivät ole päässeet vierailemaan, ja on mukavaa, että on laitos, johon voi kääntyä tarvittaessa.

Kutanoski kertoi, että makedonialaisten sijoittajien määrä Albaniassa kasvaa voimakkaasti, kun he alkavat investoida liike- ja asuinkiinteistöihin, kauppoihin, ravintolayrityksiin, hotelleihin sekä muihin yrityksiin Durresin satamakaupungissa ja sen lähialueilla. Tästä syystä konsulaatin perustaminen oikeudellisen tuen antamiseen on hyvä asia.

Luoteis-Makedonian talouskamarin presidentti Mendres Kuci kertoi, että tämä konsulaatti suojelee sinne sijoittavia yrityksiä tarvittaessa tai vahingoittuessaan. Se kannustaisi myös Makedonian matkailu- ja taloudellisia mahdollisuuksia albanialaisten liikemiesten kannalta. Hän lisäsi, että tämä on loistava merkki siitä, että Albanian ja Makedonian poliittiset suhteet ovat paranemassa.

Albania ottaa käyttöön uudet passisäännöt


Albanian hallitus, reagoiden lisääntyvään ulkomaan väestöön, kertoo, että se aikoo sallia ulkomailla asuvien albanialaisten lasten hakea kansalaisuutta. Mutta se korostaa standardia, joka tulee voimaan 1. elokuuta, ja sitä ei anneta Kosovossa asuville etnisille albaaneille.

Albania oli aikoinaan yksi maailman eristyneimmistä maista, ja tuhansia lähti maasta kommunistisen kauden aikana. Myöhemmin suuri osa sen ihmisistä lähti ulkomaille etsimään työtä 90-luvun alusta alkaen kommunististen hallitsijoiden romahtamisen jälkeen Itä-Euroopassa.

Erääntyvä pääministeri Sali Berisha pelkää, että heidän uusi suunnitelmansa saattaisi herättää Balkanin epäluottamusta albaanien asemaa kohtaan muualla alueella, ja totesi, että uudet määräykset eivät ole suunnattu maan rajojen laajentamiseen.

Albanialla on erittäin hyvät mahdollisuudet saada Euroopan unionin ehdokasasema, jos se toteuttaa vallanvaihdon ja nopeuttaa joitain uudistuksia, totesi äskettäin Euroopan unionin lähettiläs. Euroopan unioni ja Albanian NATO-ystävät haluavat siirtymän Adrianmeren valtiossa, jolle poliittinen tilanne ei ole ollut vieras sen jälkeen, kun äänestäjät voittivat oppositiopuolueen ylivoimaisen voiton hallituksessa.

EU-lähettiläs kertoi toimittajille, että näiden vaalien jälkeen he uskovat, että vallanvaihto sujuisi sujuvasti, jotta Albanian tarvitsemia uudistuksia voidaan keskittää ja nopeuttaa. Kaikki mahdollisuudet ehdokasstatuksen saamiseksi ovat olemassa ja he uskovat, että tämä on mahdollista myös tämän uudistetun sitoutumisen ansiosta.

Albania juhlii LGBT-yhteisöäAlbania järjestää IDAHO-viikon tarjotakseen LGBT-yhteisölle (lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset) seksuaalista vapautusta fyysisestä ja sanallisesta homofonisesta hyväksikäytöstä. Pink Embassy sekä LGBT Pro Albania ovat äskettäin järjestäneet viikon pituisen juhlan, joka sisältää kansakuntien 2nd Festival of Diversity, LGBT luentoja ja näyttelyitä.

Tämä on osa tilaisuuden pitämistä, kun Albania viettää kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää viidettä kertaa tällä viikolla, ja se päättyy IDAHO-päivään – 17. toukokuuta.

Albania tunnetaan yhtenä Euroopan mantereen homofobisimmista valtioista; mutta tämä vuosi on edistynyt vakavasti, mukaan lukien jopa uusi lainsäädäntö. FES-säätiön tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että yli 50 prosenttia Albanian nuorista on homofobeja.

Vaaleanpunaisen suurlähetystön pääjohtaja Amarildo Fecanji kertoi, että homofobia, syrjintä ja ennakkoluulot ovat edelleen vallalla, eivätkä useat virkamiehet estäneet itseään syrjivistä kommenteista tai positiivisista toimenpiteistä tässä asiassa. Julkisessa keskustelussa poliitikko Murat Basha sanoi, että hän lyöisi poikaansa luodilla, jos tämä saisi tietää olevansa homoseksuaali.

Suurin osa maan ihmisistä tuntee olonsa epämukavaksi puhua seksistä julkisesti, ja homot eivät tule kysymykseen. Ongelmana on yleinen tiedon puute seksistä tai seksuaalisuudesta. Albanian LGBT-yhteisön luottamus kasvaa. Pink Embassy arvioi, että 400 – 500 LGBT-jäsentä sekä LGBT-tukijoita on osa IDAHO-tapahtumia.